Recept


VILTSTEK recept 1


Antal portioner: 4


NGREDIENSER:


1 kg älgstek

salt och nymalen peppar

smör till stekning

1 st morot

1 st gul lök

0.5 st purjolök

3 dl kalvbuljong

2 dl rödvin

2 st lagerblad

1 kvist färsk timjan

6 st enbär

5 dl vispgrädde 


 


VILTSTEK recept 2


INGREDIENSER:

ÄLG, HJORT EL VILDSVIN

Enbär krossade 10 st

Salt och peppar

Kantareller 1 burk

SÅS: smör 11/2 msk

Vetemjöl 21/2 msk

Sky och svampspad

Grädde 4 dl

Mesost, riven 2 msk

Kinesisk soja ½ msk

Buljongtärning ½ st


Tillagning: Krydda steken med enbär,salt och peppar

Stick därefter köttermometer i den tjockaste delen av Steken och stek den i 175 grader tills termometern visar 70-72 grader. Då är köttet rosa inuti .

Vid 77 grader är steken genomstekt. Tag ut steken och håll den varm i folie

Vispa ur pannan med buljong eller tärningsbuljong.

Blanda smöret med mjölet. Lägg ner det i skyn och vispa kraftigt.

Tillsätt soja och mesost och smaka av med salt och peppar. Späd sedan med grädden. Skär upp steken

och servera.


 


ÖRTMARINERAD HJORTSTEK


Så här gör du


1. 1 benfri hjortstek (ca 3 kg för 6 port)

5 dl köttbuljong eller vilt- och kantarellbuljong (tärning eller fond + vatten)

1/2 dl honung

2 msk olja

1 msk hackad timjan

1 msk hackad koriander

1 tsk salt

1 krm grovmald svartpeppar

1 msk balsamvinäger

1/2 msk socker

1 msk maizenaredning för mörka såser


Sätt ugnen på 175°C.


Putsa steken och bind upp den. Koka upp buljongen i en gryta. Lägg i köttet och låt sjuda under lock ca 10 min.


Ta upp steken och låt rinna av. Lägg steken i en ugnssäker form. Stick i en köttermometer, se till att spetsen kommer mitt i köttet och att så mycket som möjligt av röret är i köttet.

Blanda honungen med olja, örtkryddor, salt och peppar. Bred blandningen över steken.

Tillaga i nedre delen av ugnen i , ca 1 1/2 tim. Späd med buljongen efter ca halva tiden och ös steken några gånger under tiden.

Vid 75°C, är steken klar. Skär upp steken i tunna skivor.

Sila buljongen i en kastrull och låt koka upp. Smaka av med balsamvinäger och socker. Vispa i maizenaredningen och låt koka någon min.

Servera steken med skysåsen, hasselbackspotatis och wokade grönsaker och svamp tex kantareller, selleri, morötter, paprika och sockerärter.















ÄLGGRYTA


1. Börja med att koka upp vatten i en större gryta tillsammans med soya, lök i klyftor,vitpeppar, svartpeppar, timjan, salt, buljongtärning och svartvinbärssaft.


2. Skär älgköttet i mindre bitar och bryn dem en liten stund i lite smör. Lägg över dem i grytan och koka i 1,5-2 timmar tills det är mört och färdigkokt.


3. Efter ca. 40 minuter tillsätt även moroten i skivor. Om du vill kan du ta fler morötter och kanske en bit kålrot.


4. Ta upp en köttbit och smaka av, krydda ev mer. När det nästan har kokat färdigt tillsätt grädden.


5. När du anser att det kokat klart vispa/skaka ihop en toppredning. Häll i grytan under omrörelse tills det kokar upp igen och låt koka/sjuda i några minuter till.


6. Blev såsen för lös? Gör en laddning till av toppredningen och häll i lite i taget tills lagomt tjockt.


7. Blev såsen för tjock? Tillsätt mer vätska, vatten/mjölk/grädde

.

8. Serveras till kokt potatis, en god sallad och svartvinbärsgelé.


9. Köttgrytan kan med fördel förberedas dagen innan. Går även bra att frysa in.